Window Dressing

U weet wel, zodanig schuiven in een beleggingsportefeuille dat de eindejaarsrapportage een zo gunstig mogelijk beeld laat zien. Dus niet ‘de zaak tot op de bodem uitzoeken’ en ‘de koe bij de horens vatten.’ Nee, liever de buitenkant een beetje fluffy opleuken zodat de buitenwacht denkt dat het nog iets voorstelt. Dat is wat PvdA-Tweede Kamerlid Mohamed Mohandis van plan is met het onderwijs in Nederland. Hij vertelt het tegen Nu.nl en hij was ook al aan de telefoon bij BNR radio om zijn verhaaltje te doen.

De kwaliteit van docenten moet verbeteren en dat kan volgens Mohandis alleen  als er hogere eisen gesteld worden aan studenten die leraar willen worden. Het aanzien van het lerarenvak moet omhoog. En dat gaat hij bereiken met een fantastisch plan: selectie aan de poort. Een opleiding waar jan en alleman zich zomaar voor kan inschrijven, die is niet populair. Nee, het moet een voorrecht zijn om leraar te mogen worden. Met een onvoldoende voor Nederlands mag je wat hem betreft dus geen leraar wiskunde meer worden. De beste man van BNR vroeg of kwaliteit niet gewoon een prijs heeft. Mohandis herhaalde weer zijn standpunten en stamelde daarbij dat een paar tientjes het verschil niet zouden maken. Daar moet ik hem dan wel gelijk in geven: mocht je slimme, bekwame mensen willen aantrekken, dan moet je concurreren met organisaties die diezelfde mensen graag willen hebben. Dan red je het inderdaad niet met enkele tientjes.

Ook de zij-instromers krijgen er flink van langs. Scholen hebben jarenlang te kampen gehad met een docententekort. Uiteindelijk werden zelfs mensen uit het bedrijfsleven binnengehaald. Die startten dan met een opleiding en stonden een tijd onbevoegd voor de klas. Mohandis vindt het maar vreemd dat de onderwijsinspectie niet kijkt naar hoeveel onbevoegde docenten er op een school werken. Dat zal best, maar waar komen al die onbevoegde docenten vandaan? Het onderwijs is decennia lang uitgekleed, kaalgevreten tot op het bot. Dit is het resultaat van wanbeleid. In plaats van het probleem aan te pakken leg je nu de schuld bij de leraren. Lekker makkelijk. Kwaliteit van docenten verbeteren? Prima. Zelf heb ik de eer gehad om een lerarenopleiding te doorlopen en ik kan je vertellen, daar valt nog heel wat te verbeteren. Maar daar hoor je geen Kamerlid over.

Daarnaast zouden leraren zich moeten inschrijven in een register waar hun vaardigheden en kennis worden vastgelegd. Hiermee moet de kwaliteit van leraren gewaarborgd worden. Want iemand die afstudeert voor een een vak en vervolgens enkele decennia ervaring opdoet, ja, diens kwaliteit moet uiteraard gewaarborgd worden met een register. Hoe staat het met het waarborgen van de kwaliteit van Tweede Kamerleden?

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.