Well done, Fontys

Integriteit is een belangrijke eigenschap die we allemaal enorm hoog in het vaandel hebben staan. Maar sommigen onder ons verkopen voor een paar centen hun ziel meteen weer aan de duivel. Ze zetten zonder ook maar een enkel bezwaar hun integriteit bij het oud vuil. Dat soort mensen herken je meestal aan hun taalgebruik. Ze zeggen bijvoorbeeld ‘transparant’ als ze gewoon ‘eerlijk’ bedoelen.

Wat moeten ze bij Fontys gedacht hebben, toen ze besloten Liegerik Stapel, de fraudeprofessor van de Universiteit van Tilburg, aan te stellen? Het leken mij toch behoorlijk Inhollandse praktijken. Ik las dat de studenten bij Fontys graag iets leerden over mislukte carrières. Dan moet er bij een onderwijsinstelling toch een lampje gaan branden. Stapel werd ingehuurd omdat hij ‘de studenten veel te bieden heeft’. Dat lijkt me ook.

Met hard werken, talent en integriteit kom je er tegenwoordig niet meer. Om het ver te schoppen moet je liegen en bedriegen. Mensen bedonderen waar ze bijstaan. Heel belangrijk is dat je geen enkel gevoel van schaamte hebt en vooral niet je biezen pakt. Neem nou Henk Krol. Hij stak pensioenkosten voor werknemers in eigen zak, loog over de oplage van zijn krantje en tonnen subsidiecenten die waren bedoeld voor een website, verdwenen in zijn sexshop.

Kijk, iemand die in zo’n positie niet vrijwillig opstapt, die is werkelijk alle schaamte voorbij. Dan ben je een juist voorbeeld voor studerend Nederland. Ik weet zeker dat Henk voor een aardig sommetje belastingcenten een gastcollege komt geven bij Diederik.

Ik dacht serieus dat Diederik Stapel, toen hij ontmaskerd werd als frauderend wetenschapper, de rest van zijn leven hamburgers zou moeten omdraaien bij McDonald’s. Maar hij staat gewoon weer college te geven. Er is niemand die Henk Krol uit zijn zetel in de Tweede Kamer wipt. Ook Ligo Opstelten blijft gewoon minister, ondanks de bankafschriften die hij zo in Luxemburg kan opvragen, telefoontapcomputers met een storing als het even uitkomt en het even niet paraat hebben van kennis over bijbaantjes.

Well done, Fontys. Die studenten van jullie, die gaan het ver schoppen in onze maatschappij.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.