Waarom de nieuwe Nokia 3310 geen succes wordt

Rond het jaar 2000 had vrijwel iedereen er een: een Nokia 3310. Het was een robuust mobieltje dat je kon laten vallen zonder dat-ie kapot ging. Een volledig opgeladen 3310 ging zonder problemen enkele dagen mee. Velen koesteren nostalgische herinneringen aan dit onverwoestbare toestelletje.

Maar Nokia werd links en rechts ingehaald door de smartphone. Na een mislukt huwelijk met Microsoft raakte de naam Nokia in handen van HMD. Dat heeft nu het exclusieve recht om telefoons met de merknaam Nokia op de markt te brengen. HMD speelt in op het nostalgische sentiment en brengt de 3310 opnieuw uit.

Het ooit zo immens populaire toestelletje heeft een facelift ondergaan en wordt nu voor 49 euro aangeboden. Voor die 49 euro krijg je een mobieltje dat geen 3G of 4G ondersteunt, een zeer matige camera heeft en niet via wifi kan verbinden.

Het heeft wel een kleurenscherm, een opgepoetste versie van het oude bekende spel ‘snake’ en is verkrijgbaar in een aantal vrolijke,hippe kleuren. Uiteraard heeft de accu een levensduur waar de huidige smartphone een puntje aan kan zuigen.

De nieuwe 3310 wordt gepresenteerd als een mobieltje ‘voor erbij’ en daar gaat het mis. Want niemand gaat op stap met een 3310, om ‘s avonds thuis te komen en te zien hoeveel berichtjes hij via Whatsapp heeft gemist.

Wat had HMD dan moeten doen? Om ons over de streep te trekken had de 3310 een aantal zaken wel aan boord moeten hebben. Het vernieuwde apparaatje had wifi moeten ondersteunen en Whatsapp ‘uit de doos’ geïnstalleerd moeten hebben.

Daarmee zou je een mobieltje presenteren dat ‘back to basic’ gaat. Je bent dan volledig bereikbaar want je kunt gebeld en ge-appt worden. De levensduur van de batterij zou voor velen een argument zijn om voor de vernieuwde 3310 te gaan.

En de afwezigheid van alle andere meuk is juist een argument om zo’n toestel in de markt te zetten. Wie zit er niet eens uit verveling uren op zijn smartphone te staren, Twitter uit te melken, de zoveelste Instagram foto’s te posten of de Facebook status van vrienden te bekijken. Juist een mobieltje dat al deze apps niet heeft, zou de huidige smartphonegebruiker kunnen motiveren om eens iets te gaan doen, in plaats van uren op zijn mobiel te staren.

Met de afwezigheid van al die apps die je persoonlijke gegevens opslurpen en je surfgedrag volgen, zou terug gewonnen privacy nog een ander argument zijn om de vernieuwde 3310 aan te schaffen.

De vernieuwde 3310 is een mooi toestelletje wat zeker onze aandacht heeft getrokken maar wat het net niet gaat worden. Met ingebouwde wifi en Whatsapp zou dat absoluut een ander verhaal worden.