Voetbal moet op kunstgras

De kunstgrasmaffia doet er alles aan om gewoon gras uit de voetbaltempels te verdrijven. Ze lokken bijvoorbeeld met veel bombarie alle voetbalbobo’s een ruimte in. Daar krijgen ze een draconisch filmpje over kunstgras voorgeschoteld. Met veel te hard geluid. En bitterballen. De boodschap is duidelijk: Kunstgras heeft alleen maar voordelen. Wie nog geen kunstgras heeft, die wil het heel graag. Voetbal op gewoon gras, dat kan echt niet meer.

En zo is het ook. In het stadion moet ik tenslotte ook bier drinken uit een kunstglas. Daar hoor je mij niet over. Echt, je proeft er niks meer van, na een stuk of tien.

Natuurlijk  is het even wennen. Kom je als speler het veld op, met je kicksen. Loop je daar als stoere voetballer, met ruige tattoos en stoppelbaardje, ineens op kunstgras. Dan sta je elkaar toch even aan te kijken. Zo van: ‘Nee, wij zijn helemaal geen mietjes.’ Dan krijg je vanzelf de neiging om ter compensatie even een paar heel stoere mannendingen te doen. Gewoon even een harde boer laten, op de grond tuffen of heel neerbuigend naar de tegenstander kijken. Dat is heel gewoon. Moet je vooral ook even doen. Het is ongelooflijk, wat kunstgras allemaal in mensen losmaakt.

Hoe moet je kijken, als je over kunstgras op de tegenstander afrent? Extra stoer? Beetje link? Of juist zo gewoon mogelijk? En als je dan een sliding maakt heb je ineens een brandwond op je reet. Dat zeiden ze er niet bij toen ze alle voordelen van kunstgras opnoemden. En inderdaad, het is mooi groen. Altijd bespeelbaar. In die vijfentwintig jaar dat ik naar het voetbal ga, zijn de keren dat de wedstrijd werd afgelast wegens de weersomstandigheden, op één hand te tellen. En zelfs die keren ging het niet altijd om de kwaliteit van het veld, maar vanwege onbegaanbare toegangswegen naar het stadion. Dus die ene keer op duizenden wedstrijden heb je toch een voordeel.

Kunstgrasliefhebbers zijn pioniers. Innovators. Geen volgers. Mensen die van het gangbare pad durven af te wijken, met de bedoeling om de mensheid verder te helpen. Zeg maar de mensen die Chinees gaan halen en het dan ook bij de Chinees opeten. Onder het sfeervolle licht van een tl-buis aan een tafel naast het aquarium. Met kreeften en maanvissen.

Als je kijkt naar een voetbalwedstrijd op kunstgras, en ze doen serieus het dak van het stadion dicht, dan aanschouw je toch geen echte voetbalwedstrijd meer. Dan is toch alle charme van het spelletje ontnomen en ben je bij een veredelde zaalvoetbalmatch aangeschoven. Dan moet er ook maar een installatie komen die voor kunstregen zorgt.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.