U bent te duur

Ik had nog nooit van ze gehoord, het CVZ, ofwel het College Voor Zorgverzekeraars. Volgens hun website zijn ze “een overheidsorganisatie die erover waakt dat verzekerden via de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten de zorg kunnen krijgen die voor hen noodzakelijk is.” Dat klinkt goed. Je zou zeggen dat zorgverzekeraars genoeg fatsoen in hun donder hebben om dat zelf te regelen. Maar het is natuurlijk nooit verkeerd als een clubje zoals bijvoorbeeld het CVZ daar op toeziet.

Des te shockerender vond ik het bericht op nu.nl, waarin staat dat deze club de minister adviseert om medicijnen voor twee zeldzame aandoeningen niet meer te vergoeden. Het gaat hier om de ziekte van Pompe, goed voor 44 miljoen euro per jaar en om de ziekte van Fabry, 11 miljoen euro per jaar.

Het deed nogal pijn, om te lezen dat mensen met een ernstige ziekte geen behandeling meer mogen krijgen omdat het te duur is. ‘Sorry meneer, maar de kosten / baten verhouding voor uw aandoening is dermate ongunstig, dat we u liever laten sterven.’

En wat is de volgende stap? Prima dat je MS krijgt, maar dat moet je wel lekker zelf weten. Zorgverzekeraars zijn tenslotte bedrijven. Organisaties van mensen en middelen met als doel het maken van winst. Premie betalen? Jazeker! Ernstig ziek worden? Weet je wel niet wat dat kost!

Ik heb ook nog een paar gratis adviezen voor de minister: Ga met de industie om de tafel zitten, om te kijken of het niet wat goedkoper kan. Of ga eens babbelen met Jan-Kees, die heeft het al zo zwaar want die moet miljarden euro’s over de schutting donderen naar een zuid-europese bestemming. Hij zal maar wat blij zijn om een beetje verlichting te krijgen. Het is dan wel niet veel, maar alle beetjes helpen. En doek dat enge clubje eens heel gauw op.

Het lijkt mischien verleidelijk, maar ik wens de dames en heren van CVZ geen enge of zeldzame ziekte toe. Geenszins. Dat is namelijk niet fatsoenlijk. Mocht het u onverhoopt toch overkomen, dan hoop ik dat u de beste behandeling krijgt die er bestaat. Ongeacht de kosten.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.