Thomas de trein is een smerige oplichter

Ja, dat leest u goed. Thomas de Trein is een smerige oplichter. Het lijkt zo’n goedzakkerig locomotiefje, altijd bereid om zijn vriendjes in nood de helpende hand te bieden. Maar niets is minder waar, het is een inhalige vrek. Hij is uit op niets anders dan de flappen in uw portemonnee. Mijn zoontje is dol op Thomas. Daar heb ik niks voor hoeven doen. Als vanzelf is bij ons dagelijks Thomas de Trein op televisie. Dat die dvd al minstens twintig keer is afgespeeld, doet er niet toe.

Alle figuurtjes zijn ook te koop in de speelgoedwinkel. Dus toen ik laatst met mijn grootste boefje in de stad liep, beloofde ik hem dat hij zijn verzameling treintjes mocht uitbreiden met een extra figuurtje. ’Diesel 10!’ riep mijn zoontje meteen. ‘Maat, als jij graag Diesel 10 wilt hebben, dan krijg jij Diesel 10.’ Eenmaal in de speelgoedwinkel was het nog niet zo eenvoudig om Diesel 10 te vinden. Andere figuurtjes, zoals Freddie, Rosie, Percy en Gewone Diesel hingen allemaal keurig in één van de schappen. Maar Diesel 10 was nergens te bekennen. ‘Jaaaa! Diesel 10!’ riep mijn zoontje plotseling en wees naar boven. Boven in de schappen stond een doos met daarin een heuse onderhoudsloods voor alle treinen en inderdaad een exemplaar van Diesel 10. Er hing een ander prijskaartje aan. In plaats van de schamele zeven euro die ik in gedachten had, was ik nu ineens genoodzaakt om negenendertig euro en vijfennegentig cent neer te tellen voor Diesel 10 en een idioot duur stuk plastic.

Ik wilde nog even verder zoeken of het echt niet mogelijk was om een los exemplaar van Diesel 10 aan te schaffen. Maar ik realiseerde me al gauw dat ik met open ogen in de sluwe marketingtruc van Thomas de trein was getrapt. Ik zie het al voor me, allemaal marketingmanagers aan een grote lange tafel. Aan het hoofd staat de salesdirecteur met achter hem een slidedeck, pratend over hoe ze argeloze ouders van Thomas de Trein-fans zo veel mogelijk geld uit hun zak kunnen kloppen. ‘Als we nou de populairste figuurtjes alleen beschikbaar stellen bij aanschaf van grote dure elementen, dan zou dat volgens de prognose tot een winststijging van wel vijvenveertig procent in acht maanden kunnen leiden.’

Nou, meneer de manager van Thomas de Trein, je hebt je bonus voor dit jaar weer verdiend hoor, ik ben erin gestonken. Het maakt ook helemaal geen reet uit. Ik zie hoe blij mijn zoontje is met een stuk plastic van veertig euro, en Diesel 10. Dat maakt mijn hele dag weer goed. Ik maak een foto van hem als hij met zijn Diesel 10 speelt. Over twintig jaar is die onbetaalbaar. En ach, genaaid word je overal. Bij de Beekse Bergen betaal je twee euro vijftig voor een flesje water en drie euro voor een plattegrondje om niet te verdwalen. Who cares.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.