Fietsenstalling

In de meeste steden is het veel te druk. Daarom wordt het gebruik van de auto ontmoedigd en het gebruik van de fiets gestimuleerd. Om de auto te ontmoedigen worden automobilisten weggepest, onder andere met belachelijk hoge parkeertarieven.

Om het fietsen te stimuleren worden gratis bewaakte fietsenstallingen aangeboden. Die kunnen natuurlijk worden betaald van die idiote parkeertarieven. Prima geregeld voor de fietser, zou je zeggen. In Breda hebben ze dat niet helemaal begrepen. Daar is de gratis fietsenstalling afgeschaft en moet de fietser tegenwoordig bij de fietsenstalling een fietsparkeerkaartje aanschaffen. En het fietsparkeerkaartje kost minimaal tien cent. Jawel, minimaal tien cent. Want de gemeente vindt het prima als u meer betaalt. Dit is de Bredase uitvoering van een experiment. Zo wordt onderzocht wat de fietser in Breda bereid is te betalen voor het bewaakt stallen van zijn fiets. Wat dus voorheen een gratis service was.

Als ik bij de frietboer een raket ijsje voor mijn zoontje koop, omdat hij die zo lekker vindt, dan vraagt hij ook minimaal 90 cent om zo te onderzoeken of ik er ook wel 1,20 Euro voor over heb, toch? En dan nog iets. Het kopen van een fietsparkeerkaartje bij de fietsparkeerkaartjesautomaat (Wordfeurd!) en vervolgens dat fietsparkeerkaartje weer tonen aan de beheerder is omslachtig en tijdrovend. Zeker vergeleken met de oude handelswijze, waar je bij binnenkomst een kaartje om je stuur en een los kaartje kreeg. Ik vermoed dat de  Bredase fietsers deze waardeloze service met niet meer dan 10 cent gaan waarderen. Sterker nog, ik denk dat de gemeente die 10 cent ook op zijn buik kan schrijven. Ik zet mijn fiets wel weer gewoon op straat. Stevig op slot aan een lantaarnpaal. Of ik neem de auto. Om drie kwartier te zoeken naar een parkeerplaats waar ik vervolgens een rib uit mijn lijf voor neertel. Jammer voor de altijd vriendelijke beheerders, maar ik hoop van harte dat het een stille boel wordt in de Bredase fietsenstallingen.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.