Simpele Zielen

Ik stond op het schoolplein te wachten tot de kinderen naar buiten kwamen en raakte aan de praat met enkele moedertjes die deze taak met mij deelden. Er stond ook nog een vader bij. Ik kende hem niet. Zijn motoriek was langzaam en zijn gezichtsuitdrukking verried geen intelligentie. Als ik hem een naam moest geven zou ik hem ‘Hark’ noemen. De moedertjes en ik hadden het over de aanstaande herfstvakantie. We hoopten dat het mooi weer zou worden. “Nou,” zei Hark, “dan moet je intypen in Google: herfstvakantie 2013 weer.” Er viel een ongemakkelijke stilte. Die probeerde ik te doorbreken door aan te halen dat het vorig jaar in de herfstvakantie ook prima weer was. Een moedertje sprak me tegen en meende zich te herinneren dat er toch enkele regenbuien waren gepasseerd tijdens een bezoekje aan de Efteling. Hark had de oplossing: “Dan moet je intypen in Google: herfstvakantie 2012 weer.” Dat lijkt me nou zo heerlijk hè. Zo simpel in elkaar zitten dat alles wat je meemaakt en tegenkomt ook lijkt te kloppen alsof het zo hoort.

“Waar komen al die mieren in de keuken toch vandaan?”
“Uit de grond.”

Zo is het jongen. Mieren komen uit de grond en soms zitten er vijfduizend in je keuken. Ze vormen een zwart spoor over je aanrecht en de keukenkastjes naar de suikerpot. Maar hoe ze je huis binnenkomen, via welk gaatje in de gevel, dat doet er toch niet toe, kom nou. Ze komen uit de grond.

Ik heb me ook wel eens hardop afgevraagd in Griekenland, hoe het nou zat met al die gekke tekens in hun alfabet en hoe ze die dan kunnen typen. Gelukkig was daar een simpele all inclusive Tokkie op badslippers met witte sokken die het verlossende antwoord voor me had:

“Dat kun je instellen.”

Je meent het. Wat handig! En ik maar denken dat er een ASCII-beperking was, waardoor er misschien wel een Unicode standaard voor de vertaling van binaire codes naar Griekse tekens moest worden ontworpen en dat een bij ons gangbaar QWERTY-toetsenbord mogelijk beperkingen oplevert waardoor een Grieks specifiek toetsenbord gangbaar zou zijn in Griekenland. Maar wat dom van me. Je kunt het gewoon instellen. En dat was natuurlijk al zo toen er hier op aarde nog dinosaurussen rondliepen.

Fantastisch. Te dom om voor de duvel te dansen, maar overal een antwoord op hebben. Simpele zielen.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.