Schaf Sinterklaas maar af

Sinterklaas begint vroeg dit jaar. De zeurpieten zijn al gearriveerd. Midden in de zomer. Ze hebben lopen drammen om een herziening van de vergunning voor de intocht van Sinterklaas. Met zelfvoldane grijns stelde mevrouw de rechter de zeurpieten in het gelijk. Dat werd juichend ontvangen. Eén kolderpiet meende zelfs het hele Nederlandse volk te moeten feliciteren met deze ‘overwinning’. Later in de week kwam de VN daar nog eens dunnetjes overheen. Je zou denken dat ze het enorm druk hebben bij de VN, met kindsoldaten in Afrika, honger in de wereld en oorlog in Irak, om maar eens wat te noemen. Maar nee, die dagelijkse ellende laten ze vrolijk langs zich heenglijden om zich druk te maken over de zaken die er echt toe doen in de wereld: een kinderfeestje in Nederland.

En ja hoor. Ook de VN laat zich niet onbetuigd en spreekt zich uit tegen Zwarte Piet. Zoals gebruikelijk bij die club wordt deze conclusie als ‘aanbeveling’ verwerkt in een peperduur rapport, waar natuurlijk weer de nodige snoepreisjes aan verbonden worden. Bij monde van Verene Shepherd: ‘We zijn verrast dat veel mensen niet inzien waar het probleem ligt.’ Precies. Nederlanders zien het probleem niet, omdat er nooit een probleem is geweest. Wij zien geen expliciete uiting van racisme. Niemand, behalve een handjevol huilpieten. Tweeëntwintig om precies te zijn. Maar goed, de uitkomst van de discussie stond al vast natuurlijk. Je hoeft geen voorspelpiet te zijn om dat te snappen.

Eeuwenlang, ook toen ik nog een kind was, werd Sinterklaas ieder jaar uitbundig gevierd. Iedereen deed mee: rijk, arm, jong, oud, blank én zwart. De zwartepietendiscussie werd niet gevoerd. Nu krijgt ineens iedereen die Sinterklaas viert de zwartepiet toegespeeld. Dankzij een splintergroepje droeftoeters dat meent de racismekaart te moeten trekken. Kletspraatpieten. Je kunt je ook omdraaien en opsodemieteren natuurlijk, als Sinterklaas langskomt op zijn knol. Dan verpest je niet een kinderfeestje.

We schaffen het Sinterklaasfeest gewoon maar helemaal af. Want weet je wat het is? Het is de zeurpieten al gelukt. Sinterklaas vieren is niet leuk meer. Het hoort een gezellig feestje te zijn waarbij de kinderen snoepjes en cadeautjes krijgen. Een mooie traditie die generaties lang in stand wordt gehouden. Maar het is allang geen feest meer. Het is een beladen discussie geworden, van een stel verongelijkte kletspraatmalloten die over de rug van een kinderfeestje hun gram willen halen.

Prima. Het is jullie gelukt. Zielepieten. Geen Sinterklaas meer. Maar met mijn mager doch atletisch gebouwde lichaam voel ik me nogal geïntimideerd, ieder jaar, met al die dikke kerstmannen om me heen. Dus je moet niet raar staan te kijken als er binnenkort een discussie wordt aangezwengeld over het voortbestaan van de Kerstman. En de Zwarte Pieten? Die sturen we allemaal naar het meldpunt voor discriminatie. Ontslagen wegens huidskleur.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.