Proportioneel Geweld

Laatst was het weer eens zover. Een inbreker werd betrapt door een huiseigenaar en overleefde zijn aanhouding niet. Fred Teeven stond vooraan om te roepen dat dit een ‘bedrijfsrisico’ was. Dat we maar niet te veel medelijden moesten hebben met dit figuur. Teeven kreeg de wind van voren van de SP, de PvdA, D66 en de Raad voor de Rechtspraak. Ik wist niet eens van het bestaan van zo’n Raad. Maar goed, het zal wel hun doel zijn om zich te bemoeien met discussies over rechtspraak in de media. Dan vraag ik me wel af waarom ik nu pas van ze hoor, en niet ten tijde van gerechtelijke dwalingen, ontsnapte tbs’ers en het opleggen van schoffelstrafjes aan misdadigers en zware criminelen.

Noodweer moet volgens de Raad proportioneel zijn. “Het verjagen van een inbreker hoeft niet direct te resulteren in het daadwerkelijk verrichten van een misdrijf. Die twee zaken zijn niet met elkaar te vergelijken,” aldus de Raad. Dat is allemaal leuk bedacht, achter je bureau in een goed beveiligde villa, ver van de stadse problematiek.

Hoe bepalen we wat proportioneel is? Stel, je wordt midden in de nacht overvallen door een drietal tot op de tanden toe bewapende idioten. Ze taseren je even en slaan al je tanden uit je mond alvorens ze je vriendelijk verzoeken om je pinpas met bijbehorende pincode te overhandigen. Knappe jongen die ze met ‘proportioneel geweld’ weet aan te houden. Aan de andere kant, een schriel jeugdig boefje dat ‘s nachts een fiets uit je tuin pikt, behandel je niet proportioneel op dezelfde wijze.

Dat is nu juist het probleem. Je hebt geen enkel idee waarmee je van doen hebt als je ‘s nachts met ongenode gasten wordt geconfronteerd. Dus of jouw noodweer proportioneel is, valt alleen maar achteraf te bepalen. Daarbij neem je liever het zekere voor het onzekere.

Fred Teeven is een bonkige kerel. Als hij geen staatssecretaris was, zou hij met zijn postuur en stoere kapsel een glansrijke carrière als portier of in de bewaking tegemoet kunnen zien. Ik zie het voor me, ik probeer met gympen aan een kroeg binnen te komen. Voor de deur staat Fred, met donkerblauwe jas en zilveren “V” op de borst, oortje in. “Met gymschoenen kom je hier niet binnen,” zegt Fred, terwijl hij me recht aankijkt. Geen enkele spier in zijn gelaat vertrekt. Ik durf er niet eens tegenin te gaan. Ik heb twee opties: naar huis voor andere schoenen of vertrekken naar een kroeg zonder Fred. Maar in discussie gaan met Fred, dat doe je niet. Dat is kansloos. Fred zou met die blik zelfs ongenode gasten zijn huis uit jagen. Gewone stervelingen zoals u en ik kunnen dat niet.

Nine Kooiman van de SP maakt het helemaal bont. “Als mensen geweld gebruiken tegen inbrekers, komen die beter bewapend. En dan kunnen de bewoners slachtoffer worden.” Zij vindt dat Teeven ‘oproept tot geweld’ als hij zegt dat het gewond raken of overlijden het risico van het inbrekersvak is. Volgens diezelfde belachelijke logica roept ze op tot inbreken, want mensen die je betrappen mogen toch geen geweld gebruiken.

Ik stel voor dat de Raad voor de Rechtspraak een richtlijn uitgeeft. Waarbij je geacht wordt de inbreker te helpen met het inladen van jouw spullen in zijn aanhanger, om escalatie te voorkomen.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.