Pissen en een doelpunt missen

Voetbalsupporters heb je in allerlei soorten en maten. Vaak zijn ze kritisch, naar hun club, naar hun team en naar elkaar. Dat is goed. Maar soms slaan ze de plank helemaal mis. Gisteravond bereikte mij een tweet van @indehekken waarin supporters kenbaar maakten niet gediend te zijn van de gratis wifi die in het stadion werd aangeboden. Het leek mij wel prettig, gratis wifi. Stukken beter dan met 10.000 telefoons tegelijk door een dichtgeslibte dataverbinding, zoals ik altijd gewend ben in het stadion. Ze hielden borden omhoog met daarop een mislukt wifisymbool in een verbodsbord. ‘Fuck wifi’ was de boodschap. Ik vroeg me af waarom. Want als je geen gratis wifi wilt, dan gebruik je het toch gewoon niet? Maar daar ging het dus niet om. Je gaat niet 90 minuten je telefoon zitten checken, maar je team supporten, is de achterliggende logica. ‘Fuck wifi, support the team.’ Dus iemand die tijdens de match op zijn telefoon kijkt is geen goede supporter, zoiets.

Er is genoeg mis in het voetbal om tegen te protesteren. Neem bijvoorbeeld de verplichte combiregeling met overdreven politie-inzet of de commercialisering van het spelletje. Maar nee, dat doet er allemaal niet toe. Want wat hebben we het toch slecht, met dat vervloekte gratis wifi.

Dat je je team support is uiteraard een goede zaak. Maar de wijze waarop, dat maak ik zelf wel uit. Ondanks de gekleurde bril die supporters ophebben en hun twijfel ten aanzien van de arbitrage, ten faveure van hun eigen club, word ik graag objectief geïnformeerd over de wedstrijd die ik bijwoon. Omdat in een stadion geen objectief commentaar te horen is en herhalingen niet beschikbaar zijn, ben ik juist zo blij met internet op mijn mobiel. Vaak volg ik een wedstrijd die ik live bijwoon ook nog eens via Twitter. Dat is fijn, zo weet ik of een penalty of een rode kaart inderdaad gegeven had moeten worden of niet.

Blijkbaar valt deze gewoonte niet overal in goede aarde. Want ik moet mijn team supporten, in plaats van 90 minuten lang mijn mobieltje checken. Guess what? Ik kan dat prima combineren. Juist dankzij mijn mobieltje beleef ik de wedstrijd meer en intensiever dan zonder.

Als het aankomt op het zo nodig moeten supporten van je team, dan kun je mij ook nog wel eens met een bord aantreffen in het stadion. Op dat bord staat dan geen mislukt wifisymbool, maar een biertje, in een verbodsbord. Want sjongejonge al dat biergezuip tijdens de wedstrijd. Als je komt om je team te supporten dan ga je toch zeker niet tijdens de wedstrijd ineens bier halen? Hoeveel doelpunten worden er niet gemist omdat men onder de tribune zijn blaas staat te legen, terwijl ik met mijn mobieltje in de hand sta te springen en te schreeuwen? Dan ga ik ook maar spandoeken ophangen. ‘Support your team. Don’t fetch beers during the match.’ of ‘Support your team. Only pee during the break.’

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.