Open brief aan Edith Schippers

Edith, ik heb het.

Weet je wat we doen? We schaffen al die zorgverzekeraars af. Jij bent het inmiddels toch zeker ook helemaal kotsbeu met die clubs? Een beetje vrije markt economietje laten spelen binnen de grenzen van wat jij moreel acceptabel zou vinden. Beetje naïef Edith. Het is dan ook grandioos mislukt. Zorgverzekeraars zijn net ordinaire bedrijven. Mensen en middelen met als doel het maken van winst. En die winst, die maken ze het meest op jonge gezonde mensen. Want die zijn weinig ziek dus die kosten niets. Ouderen en langdurig zieken zijn kostenposten.

Natuurlijk, de acceptatieplicht bestaat voor alle verzekeraars. Dus geen enkele verzekeraar zal iemand weigeren voor de basisverzekering. Maar ernstig zieke of oudere mensen hebben nu eenmaal vaker aanvullende behoeften. Fysiotherapie bijvoorbeeld. En voor aanvullende verzekeringen worden mensen glashard geweigerd.

Marktwerking leidt niet tot de beste zorg tegen de laagste prijs. Het resultaat van marktwerking is een klein clubje van grote gefuseerde zorgverzekeraars. Monopolisten die puur uit zijn op het maken van winst. Zorgbehoevende mensen kunnen ze daarbij niet gebruiken. Dat kost geld. Die kunnen beter naar de concurrent. Of doodvallen op straat, who gives a fuck, als ze maar geen geld kosten. Vrije artsenkeuze? Haha! Wij weten zelf wel welke arts het goedkoopst is voor jou.

Dus weet je wat we doen? We schaffen de hele flikkerse bende gewoon af. We sturen de zorgverzekeraars allemaal naar huis. We laten ze geen geld meer besteden aan overgewaardeerde marktanalisten, klantenservice (haha!) afdelingen of medisch specialisten met een weigerquotum.

In plaats daarvan gooien we al die premies die we elke maand met z’n allen betalen op een grote hoop. Die berg centen gaan we heel zorgvuldig bewaken. Iedere zorggraaier die er alleen al naar durft te kijken, die wordt standrechtelijk op het marktplein onthoofd. Er komt een instantie die alle zorgaanvragen moet beoordelen. Het uitgangspunt daarbij wordt menselijkheid. Dus alles wat naar redelijkheid kan worden toegekend, wordt dan ook vergoed. Het lijkt me echt wat Edith, moeten we doen. Rare termen als ‘zorg inkopen’ en dergelijke verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik garandeer het je.

De zorg is uitgehold. Het geld zit opgepot bij de verzekeraars en wie zorg nodig heeft, die kan het op zijn buik schrijven. Alsof ziek worden alleen nog niet erg genoeg is. Krijg je het ook nog eens met de callcentra van deze geldwolven te stellen. Bovendien hou je wel van een gokje hè. Ik begrijp dat jeugdzorg en zorg voor ouderen en langdurig zieken vanaf volgend jaar bij de gemeenten over de schutting wordt gedonderd. We proberen het gewoon. En als het niet bevalt, dan verzinnen we gewoon weer iets nieuws. Doe je mee?

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.