Wildplassende wijven

De week is nog maar twee werkdagen oud of het gaat al nergens meer over. Een demissionair kabinet tovert een ceremoniële troonrede uit de koker en de koning mag ‘m met een serieus gezicht voorlezen. Ik stel voor dat iedereen die deze poppenkast beu is, uit protest een gek hoedje opzet. Over protest gesproken: er was een dame in het nieuws die vertikte om een boete voor wildplassen te betalen. 

Ze vocht de boete aan maar de rechter gaf haar ongelijk. Op zich weinig verwonderlijk. Als hij die boete zou kwijtschelden, zou dit een vrijbrief zijn voor alle vrouwen om openlijk op straat te pissen. Je moet er niet aan denken.

Toch had de dame een punt. Voor mannen zijn doorgaans urinoirs genoeg beschikbaar. Voor vrouwen niet. Haar terechte vraag was dan ook: ‘Hoe had ik het anders moeten doen?’ Daar maakte de rechter een onnavolgbare kronkel. Volgens hem was het mogelijk dat vrouwen ook in een urinoir konden pissen net als mannen.  Zonder hulpmiddel zou dit toch al gauw een smerige kliederboel worden, dunkt me.

Daar komt bij: pissen in een urinoir is voor mannen ook niet altijd een pretje. Het ene urinoir is het andere niet. Sommige urinoirs zijn slechts een veredelde pisbak waar bij bespaard werd op tussenschotjes. Hoe nodig ik ook moet pissen soms, bij de afwezigheid van tussenschotjes krijg ik het enorm benauwd. Hoe dat precies werkt in mijn hersenen, dat weet ik niet. Maar mijn pis laat zeer geduldig op zich wachten. Het is voor vele mannen (niet de mannelijke lezers van deze column natuurlijk, alleen andere mannen) enorm lastig om hun pis de vrije loop te laten in het bijzijn van andere pissende mannen.

Ik moet er niet aan denken dat ik in een urinoir probeer te pissen en dat er aan weerszijden van mij twee dronken vrouwen verschijnen die boeren latend en met dubbele tong moppen tappend een plastuit uit hun handtas halen, hun rok omhoog doen en hun ontlasting de vrije loop laten, en bij de afwezigheid van een tussenschotje hun aandacht op eh… mij vestigen. De beste rechter zal het wel niet zo bedoeld hebben, maar dan heb ik liever een straat vol pissende wijven of een boete van 140 euro.