Mode bestaat niet

Op de catwalk loopt een wijf niet dikker dan een visgraat. Op haar tieten twee trechters met aan elk een kwastje. Op haar hoofd een knalgele lampenkap en twee papegaaien als oorbellen. Vooraan zit een seniele ouwe sok met witte handschoentjes en een bosje touw in zijn nek. Iedereen wacht met spanning af hoe hij reageert. Als hij dit waardeert, dan zullen allen aanwezigen het ook mooi vinden. Als hij het ruk vindt, dan vindt iedereen het ook ruk.

Een grotere idioterie dan mode bestaat er niet. Hoe de hel kun je de hierboven beschreven onzin nou ooit vertalen naar trends die je in kledingwinkels terugziet. Het antwoord is simpel: dat kan niet. Mode is niets meer dan een compleet overtrokken idee om jezelf kleren aan te hijsen waarbij je het idee hebt dat je jezelf ergens mee kunt identificeren. Lekker makkelijk. Lekker veilig. Kijk maar eens om je heen. Hoe vaak zie je niet mensen in foeilelijke kleding waarop met grote letters duidelijk wordt gemaakt waarmee de drager van doen wenst te hebben. Niet boeiend dat het lelijk is. Het is het merk. Klaar.

Niet alleen individuen maken zich schuldig aan dit kuddegedrag. Het mooie aan de KLM is dat ze graag de Nederlandse identiteit uitdragen. Wie vliegt met de KLM krijgt een toilettasje. Niet zomaar een. Een foeilelijk tasje van de hand van het Nederlandse naaiduo Viktor en Rolf. Met de beste bedoelingen wil KLM haar klanten voorzien van een smaakvol setje toiletspullen en andere snuisterijen om je het verblijf aan boord zo aangenaam mogelijk te maken. Hier komt die gekke mode idioterie weer om de hoek kijken. Uitbesteden aan een sterk merk. Moet je nou eens kijken wat er in zit. Een setje oordoppen in een doosje van Viktor en Rolf. Wat een onzin. Het zijn helemaal geen Viktor en Rolf oordoppen. Het zijn precies dezelfde oordoppen als die van de HEMA. Alleen zijn ze oranje in plaats van geel. Nou, als ik de KLM was zou ik me toch een oor aangenaaid voelen. Maar goed, niet boeiend dat het te simpel voor woorden is. Het is het merk. Klaar.

En ik? Doe ik dan niet mee? Natuurlijk wel. Ik ben geen haar beter. Heb je wel eens een biertest gedaan? Iedereen die geblindoekt enkele pilseners proeft en daarbij het merk mag raden slaat de plank volledig mis. Jupiler wordt voor Dommels uitgescholden en Hertog Jan voor Heineken.

Ik zal je eens een kijkje in mijn kledingkast gunnen. Naast enkele pantalons voor business tref je daar heel wat spijkerbroeken aan. G-star, Chasin en nog wat merkloze troep waar menig ander zijn neus voor ophaalt. De biertest kun je ook toepassen op je spijkerbroeken. Sterker nog, dat doe je iedere dag als je voor je kledingkast staat om je kleren uit te zoeken. Ik heb het echt gedaan. Met duct tape alle merkjes van mijn spijkerbroeken afgeplakt en ze een voor een aangehesen om ze te beoordelen op kleur, pasvorm, stevigheid en kwaliteit. De uitkomst liet zich raden natuurlijk. Iedereen heeft een of twee lievelingsbroeken omdat ze nou eenmaal het lekkerst zitten. En wie denk je dat bij mij als winnaar uit de bus kwam? Tommy? G-star? Nope…

Bristol, eigen merk 29,95 euro.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.