Kopschoppers

Fijn een avondje op stap met je matties. Van kroeg naar kroeg en van kroeg naar club. Lekker pilzen tot in de vroege uurtjes. Daarna nog even shoarma naar binnen schuiven, met extra knoflooksaus. En uiteraard voor het slapen gaan nog even heerlijk iemand keihard voor z’n bek schoppen. Een zwaar outnumbered, volkomen willekeurig slachtoffer uitzoeken. Niet zomaar een beetje in mekaar trimmen, nee, loei- en loeihard. Zelfs wanneer het slachtoffer bewusteloos op de grond ligt, ontvangt hij nog een paar genadeloos harde, welgemikte schoppen tegen het hoofd. En maar lachen, op weg naar huis. En op maandag weer aan de slag, niks aan ‘t handje.

Dat lijkt me best even schrikken, als ineens heel Nederland naar je zoekt. En dat je ineens BN’er bent. En dat je geen vrienden meer hebt. En dat je verkering uit is. Spijt? Dat zal best ja. Maar daarvoor is het vet te laat. Spijt kon je hebben toen je het slachtoffer voor dood achterliet, op het koude wegdek, voordat je viral ging op Facebook. Stoer was het geweest om op te komen voor het slachtoffer. Door tegen die flinke matties van je te roepen dat dit fout is. `Kappen nou!` Of desnoods door er één op zijn bek te rossen.

Het is laf om nu spijt te betuigen. Ik geloof er geen zak van. Je hoopt alleen maar op een minimale straf. Het is laag om tegen de rechter te zeggen dat je het slachtoffer trapte omdat hij één van je maten terugsloeg. Je nam het helemaal niet op voor je maat, je nam deel aan mishandeling. Sowieso is je aandeel groter dan die paar trappen. Jij was lid van de groep die het slachtoffer genadeloos in elkaar beukte, je hebt meegedaan en je op geen enkele manier om het slachtoffer bekommerd.

Helaas zit het grootste deel van de straf er alweer op. Het is niet anders hier in Nederland. Iemand die zich zo beestachtig misdraagt, mag wat mij betreft voorgoed uit de samenleving verdwijnen. Je hebt je rechten verspeeld, je doet gewoon niet meer mee. Gelukkig staan deze kopschoppers tot in de eeuwigheid bovenaan in Google. Jammer genoeg is dit lot niet elke kopschopper beschoren.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.