Interview met Raas Kal

Hoe vind je het om door jezelf geïnterviewd te worden?
Prima. Als Youp ’t kan, kan ik ’t ook. Beter zelfs. Ik loop weliswaar niet de hele dag in mijzelf te bazelen, maar ik ben dan ook een stuk jonger. Bovendien heb ik zo aardig wat invloed op de vragen die je op me afvuurt.

Ik ga je het vuur aan de schenen leggen.
Kom maar op.

Dit is je eerste interview, toch?
Ja, als schrijver wel. In mijn business wordt de term ‘interview’ ook vaak gebruikt voor een sollicitatiegesprek en zulke interviews heb ik wel meer gehad.

Hoe was 2014 voor Raas Kal?
Het was een goed jaar. Met mijn schrijfsels heb ik aardig wat mensen weten te beroeren.

Noem eens een hoogtepunt.
Ik had een column geschreven, genaamd ‘De Amstel is mijn sloot!’ waarin ik schrijver Kluun op komische wijze op de hak neem, naar aanleiding van zijn recent uitgebrachte bundel. Kluun pakte dit sportief op en reageerde enthousiast.

Wat raakte jou het diepst?
Ik zal niet de eerste en ook niet de laatste zijn die het neerhalen van MH17 vermeldt. Het valt me wel op dat er in de media veelal gesproken worden over een ‘ramp’. Ik vind het woord ‘aanslag’ meer toepasselijk. Verder is het me afgelopen jaar weer eens opgevallen dat liegen en bedriegen loont. Ik kan niet begrijpen dat een minister van Veiligheid en Justitie en zijn staatssecretaris aantoonbaar liegen over een zogenaamde stroomstoring bij een telefoontapsysteem. Een storing die ogenschijnlijk wel erg goed uitkomt en die niet verder onderzocht mag worden. Zelfs de leverancier van dat tapsysteem heeft aangegeven dat dit een onzinverhaal is. En vervolgens gebeurt er helemaal niks. Het verhaal ebt weg en mensen gaan zich weer druk maken over andere dingen. Noem me naïef, maar ik had erop gerekend dat dit verhaal in 2014 een staartje zou krijgen.

Hoe staat het met je bundel?
Als je mijn tweede bedoelt, die komt in januari 2015 uit.

Hoe gaat die heten?
Burlesk.

Je hebt onlangs een gedicht gepubliceerd op je website. Gaan we er nog meer krijgen?
Ja.

Hoe precies?
Daarvoor heb ik een aantal ideetjes. Die moet ik nog verder uitwerken. Vermoedelijk is dat in het voorjaar van 2015 klaar om gelanceerd te worden.

Onder je columns staan vaak reacties. Waarom ga je daar niet meer op in?
Iedere week publiceer ik een column. Daar mag iedereen van vinden wat hij wil. Ik vind het afbreuk doen aan de column om daarbovenop ook nog eens in discussie te gaan op de inhoud.

Ben je blij met alle reacties? Ook de negatieve?
Als je daar niet tegen kunt, moet je geen columns schrijven. Zeker niet op Fok.nl. Reacties op de inhoud kan ik altijd wel waarderen. Ook als het negatief is. Soms proberen mensen je echt af te breken. Dat zijn natuurlijk de traditionele trollen, zonder sociaal leven die op hun donkere zolderkamertje uit onvrede en jaloezie een ander zijn geluk niet gunnen. Zulke reacties zeggen meer over degene die ‘m plaatst dan over de columnist.

Wil je nog een boodschap meegeven aan de mensen die dit lezen?
Zeker. Gebruik iedere dag om helemaal te gaan voor datgene wat je wilt bereiken. De grenzen die je ziet, bestaan slechts in je hoofd. Met ambitie en hard werken kom je er. Maak je niet te druk, wees blij met wat je hebt en durf te genieten. Een gelukkig 2015 allemaal. Proost!

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.