Het Opklaporakel

Ik ben geen decorontwerper. Maar ik heb wel smaak. Voor de goede orde: ik heb altijd een mening, en deze keer heb ik nog gelijk ook. Soms kom je dingen tegen in je leven die gewoon te belachelijk zijn voor woorden. Ik noem een schoolbestuurder die zwaar bezuinigt op onderwijs maar wel uit dezelfde pot een skybox van vijvenveertigduizend euro huurt bij zijn favoriete clubje, of een minister-president die zich enkele tientallen miljarden vergist in gemaakte afspraken. Zo ook dat idiote opklapscherm, dagelijks te zien bij Nieuwsuur.

Iedere dag is het opnieuw raak. Mariëlle Tweebeeke doet een inleidend verhaaltje. Bijvoorbeeld over de formatie die zogenaamd nog niet is begonnen. Ze vraagt zich af hoe groot de kans is dat je paars krijgt als je rood met blauw mengt. En dat is nou precies de vraag die ons onwetende kijkertjes allemaal op de lippen brandt. “Ja,” denken wij massaal in koor: “Wordt het paars? WORDT HET PAARS?!” En dan gebeurt het. Iedere dag weer. Schuin achter Mariëlle rijst volautomatisch, langzaam en statig een opklapscherm uit de grond. “In Den Haag is Ferry Mingelen,” verzekert Mariëlle ons. Ferry verschijnt inderdaad op het opklapscherm, het almachtige orakel dat onze zieltjes die dagelijks snakken naar kennis en informatie gaat verlossen van deze ondraaglijke onwetendheid. Het scherm is opengeklapt, Ferry is vol in beeld. “Nou Mariëlle, er hebben zich verschillende deskundigen over dit vraagstuk gebogen. Ook in het verleden is er al onderzoek naar gedaan. Eigenlijk zijn alle politici het wel met elkaar eens. En dat wordt beargumenteerd met het verfexperiment Mariëlle. Wetenschappers van diverse pluimage hebben in opdracht van politici twee potten verf, een rode en een blauwe, bij elkaar gegooid in een lege emmer. Ze zijn erin gaan roeren en uiteindelijk verdween alle rode en blauwe verf en was er alleen nog maar paars over. Je kunt er dus van uitgaan dat het inderdaad paars wordt.”

“Dankjewel Ferry Mingelen vanuit Den Haag,” sluit Tweebeeke dit onderwerp af. Onze kennishonger is gestild, eindelijk. Het alwetende opklaporakel heeft zijn werk gedaan. Mariëlle gaat over naar het volgende onderwerp en op de achtergrond vouwt het orakel zich langzaam weer in de ruststand. Klaar om ons een volgende keer weer van alle nodige informatie te voorzien.

Gelukkig gaat een decor maar een paar seizoenen mee. Ik heb een sollicitatie verstuurd als decorontwerper. Als ik word aangenomen, en dat behoeft geen enkele twijfel, gaat het voortaan als volgt. Mariëlle vertelt ons dat Ferry in Den Haag zit. Ze trekt aan een touwtje en twee gordijntjes schuiven opzij. We zien het Binnenhof, maar geen Ferry. Mariëlle zegt dat Ferry er wel is, maar dat hij nog niet weet dat wij er zijn en dat we dus met z’n allen héél hard ‘Ferry!’ moeten roepen…

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.