Het luizenhoofd

Als je kinderen hebt, dan beleef je een hoop dingen uit je kindertijd ineens opnieuw. Niet helemaal op dezelfde manier, maar toch. Neem nou de basisschool. Niet alles is daar onveranderd gebleven, maar ik kom er regelmatig zaken tegen die de tand des tijds sinds mijn jeugd prima hebben doorstaan. Ik noem een doos vol met Nopper. Helemaal nieuw voor mij is dat de jongens de Nopper het liefst links laten liggen en iedere dag om half negen de juffrouw staan te smeken of ze alsjeblieft op ´de computer´ mogen. Ook totaal nieuw voor mij was de luizenzak. De luizenzak is een persoonlijke zak. Ieder kind heeft er één en bewaart daar tijdens de les zijn jas in. In plaats van de jas, wordt de gevulde luizenzak aan de kapstok gehangen. Het voordeel van een luizenzak is dat verspreiding van mogelijk aanwezige hoofdluizen wordt beperkt omdat ze niet meer van kraag naar kraag kunnen springen.

Of de communicatie rond zo´n schooltje er vroeger ook zo aan toeging als nu, weet ik niet. Elke week kijk ik reikhalzend uit naar de nieuwsbrief. Ik kan zo ontzettend genieten van de stijl die daarin gebruikt wordt. Ik snap best dat het er op een klein schooltje anders aan toegaat dan in een enterprise met 20.000 man. En dat een stakeholder analysis, alsmede het opstellen van een communicatiestrategie, niet altijd noodzakelijk is. Maar toch, de kneuterigheid spat elke keer weer van mijn scherm. Ik smul daarvan.

Een voorbeeld. ´In iedere eerste week na een vakantie vindt er een hoofdluiscontrole plaats. Het rooster hiervoor komt in de nieuwsbrief. Elk kind heeft een luizenzak. Deze is te koop voor 3,20 euro bij meneer Frank, de conciërge.` Ik had al wel eens aangegeven dat ikzelf nooit voor het woord ´luizenzak´ gekozen zou hebben. Maar daarvoor moest ik me wenden tot het luizenhoofd, niet te verwarren met de luizenmoeders, die de daadwerkelijke luizencontrole uitvoeren.

Het vereiste nogal wat inspanning, maar dankzij mijn standvastigheid en onophoudelijke pogingen mocht ik uiteindelijk op audiëntie bij het luizenhoofd. Het luizenhoofd leek mijn feedback nogal persoonlijk op te vatten en vroeg wat voor benaming ikzelf dan wel niet in gedachten had. ´Jassenzak,´ antwoordde ik. Dat voorstel werd resoluut en meesmalend naar de prullenbak verwezen. Want had ik er ooit al wel eens bij stilgestaan dat die benaming de lading helemaal niet dekt? Vooral in de winter dragen de kinderen ook sjaals en handschoenen. Dus ja, je kunt het dan wel een jassenzak noemen, maar dat is het natuurlijk helemaal niet.

Heerlijk. Op zulke momenten kom ik echt helemaal los. Ik ben zelfs even terug naar huis gefietst om een klapstoel, een fles cola en een zak popcorn te halen, om heerlijk naar mezelf te gaan zitten kijken. ‘Nou kijk, je zou het best een jassenzak kunnen noemen hoor, omdat het natuurlijk een zak is die hoofdzakelijk wordt gebruikt voor het bewaren van een jas. Het feit dat daarnaast ook nog andere kledingstukken in de jassenzak worden bewaard, doet daar niets aan af. Maar als je echt niet met de term jassenzak kunt leven, dan zou je ook nog kunnen kiezen voor de term kledingzak. Die dekt in ieder geval de lading. En dan nog iets: als je zegt dat jassenzak niet kan omdat het onterecht impliceert dat de zak alleen gebruikt wordt om er jassen in te bewaren, dan is luizenzak helemaal een merkwaardige keuze. Want er is geen enkele luizenzak, in de hele school niet, die wordt gebruikt om luizen in te bewaren. Sterker nog, hij is juist in het leven geroepen om verspreiding van hoofdluizen tegen te gaan. Het is dus eigenlijk een anti-luizenzak. Op zich al een betere keuze, maar het geniet nog steeds niet mijn voorkeur, omdat ik het woord luizen liever vermijd. Uw titel, ‘luizenhoofd’, bevalt me eveneens allerminst. Ik geef absoluut de voorkeur aan ‘hoofd inspectie’.

Het luizenhoofd keek me aan alsof ze water zag branden. Zoveel tegenspraak had ze in haar hele carrière nog niet gehad. ‘Nou eh.. er is hier nu eenmaal gekozen voor deze naam en we zijn niet van plan om daar nog van af te wijken.’

Jammer, ik had graag een mooie zwier gemaakt. Ik zag het al voor me in de volgende nieuwsbrief: ‘Dankzij uitstekende feedback van vader Raas Kal, uit groep 1/2A is besloten om het woord ‘luizenzak’ per heden af te schaffen. In plaats daarvan zal het woord ‘kledingzak’ worden gebruikt. De argumenten hiervoor zijn per appendix C aan deze nieuwsbrief toegevoegd. Indien u dit wenselijk acht, kan deze keuze ter discussie worden gesteld op eerstvolgende forum-avond. Het rooster hiervoor wordt verspreid via de nieuwsbrief.’

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.