Henk Krol mag naar Delta Lloyd

De Nederlandsche Bank eist dat Delta Lloyd haar financieel directeur vervangt. Uiterlijk op 1 januari 2016. Delta Lloyd vindt dat niet nodig. Dus DNB en Delta Lloyd hebben een fittie. Zoals gebruikelijk in de financiële wereld wordt die uitgevochten middels ‘dialogen’ en ‘overleg’. In de media. De reden voor hun geschil: DNB vindt dat Delta Lloyd op een of andere manier ‘onzorgvuldig gehandeld’ heeft.

Nu is een ‘Chief Financial Officer’ niet bepaald iemand waarmee je meteen medelijden hoeft te hebben. En met die van Delta Lloyd al helemaal niet. Die hebben genoeg woekerpolissen aan de man gebracht om ze met recht een oplichtersbende te mogen noemen. En de grootste boef, dat is uiteraard het financieel opperhoofd van zo’n roversbende, de CFO.

Maar de toezichthouder, die heeft als taak ervoor te zorgen dat financiële instellingen niet in de problemen komen, al dan niet door menselijke fouten of kwade opzet. Ze hadden moeten ingrijpen ten tijde van het ‘onzorgvuldig handelen’. Ze moeten niet achteraf lopen zeuren. Even een belletje naar Delta Lloyd was al genoeg geweest. ‘Luister Emiel, zus en zo, onzorgvuldig, blabla. Doe er wat aan. Volgende week rapporteren. Later, chief.’ Sowieso vreemd dat DNB zich bemoeit met de aanstelling van mensen in plaats van met de toepassing- en naleving van regels. Wat is hun volgende eis? ‘We hebben een clown van de straat geplukt en die moet jullie CFO opvolgen.’

Over onzorgvuldigheid gesproken. Was het niet onder het toezicht van De Nederlandsche Bank, dat het zwendelimperium van Dirk Scheringa werd opgebouwd en weer instortte, met vele gewone huishoudens die diep in de schulden achterbleven? Waar was de toezichthouder toen? Juist. Aan het Ganzenborden. Daarom had DNB toen moeten opstappen als toezichthouder.

Maar een frisse wind kan natuurlijk geen kwaad. Dus als we de positie van Emiel nou eens reserveren voor een financiële topper, dan weet ik wel iemand: Henk Krol. Binnenkort wordt Henk waarschijnlijk toch uit zijn positie in de Tweede Kamer gewipt, wegens het volgende schandaaltje. Kan hij mooi met wachtgeld naar huis gestuurd worden, tot 2016. Henk heeft immers genoeg verstand van financiële bedrijfsvoering en pensioenen. Ook wat betreft integriteit en zorgvuldigheid past hij prima bij de directie van zo’n club.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.