Retourneren kun je perfectioneren

Hallo bol.com. ‘Out of the box-denken’, mijn meisje is er niet dol op als ik die term gebruik. Maar dit moet je echt even lezen. Met mijn idee wordt het bezorgen en retourneren van bestellingen een makkie. Ook als je niet thuis bent. Ik kwam op het idee toen ik naar Amerika reisde. Je mag dan je koffer niet op slot doen, zodat de douane zich toegang kan verschaffen tot jouw koffer. Koffers die toch op slot zijn, kunnen worden opengebroken. Wie zijn koffer wel graag op slot doet, kan kiezen voor een TSA-slot. Dat is een gewoon slot wat je kunt gebruiken om je koffer te vergrendelen, maar de Amerikaanse douane heeft een universele loper waarmee ze jouw TSA-slot kunnen openen. Zo kun je toch je koffer op slot doen als je naar Amerika reist en kan ook de douane in je koffer kijken, mochten ze dat willen. 

Dat principe kunnen we ook ergens anders gebruiken natuurlijk. Stel je voor: ik heb in mijn voortuin een bezorgbox. Uiteraard kan die op slot. En hij zit vast aan mijn huis. Naast ikzelf, met mijn sleutel, heeft niemand toegang tot deze box, behalve de bezorger van bol.com. Op die manier kan ik heel eenvoudig een bestelling voor retour aanmelden, ‘s ochtends de bestelling in de box doen en naar mijn werk gaan. Terwijl ik niet thuis ben kan de bezorger dan mijn bestelling retourneren. Op dezelfde manier kan ik bestellingen ontvangen terwijl ik niet thuis ben. Hoeft hij ook niet meer bij de buren en diens buren aan te bellen, die ook allemaal niet thuis zijn.

Zo’n bezorgbox, die komt uiteraard met bepaalde afmetingen. Iemand met een klein voortuintje kan zich een kleinere box veroorloven dan iemand met een voetbalveld als voortuin. Daarom zou de bezorgbox in verschillende afmetingen moeten worden vervaardigd. Bij de klantgegevens die bol.com onderhoudt, zoals naam, adres et cetera, kan dan ook het formaat van de bezorgbox worden bewaard. Anderzijds zouden ook productgegevens kunnen worden uitgebreid met afmetingskenmerken. Bij het toevoegen van een product aan zijn winkelmandje kan een consument dan meteen zien of het in zijn bezorgbox past of niet.

Uiteraard zal het ook best een keer misgaan. Bijvoorbeeld als de Zware Jongens langskomen met een breekijzer en de bezorgbox openbreken om er met de inhoud vandoor te gaan. Daarom hoeft de bezorgbox niet gratis te zijn, maar kost het ‘bezorgbox-enabled’ zijn een bijdrage van ongeveer 25 euro per jaar. Of bijvoorbeeld meer als je duurdere producten wilt ontvangen in je bezorgbox, en minder bij goedkoper. Of per bestelling een paar procent van de prijs extra. Mogelijkheden genoeg.

Nou hoor ik je nog denken dat het niet gaat werken voor flatgebouwen, waar alle brievenbussen zijn samengepakt in een smal portiekje en dus geen plaats meer is. Kan best zijn, maar er zijn huizen genoeg waar de mogelijkheid al wel bestaat. Mocht het wat worden met die bezorgbox, dan moeten architecten er maar rekening mee houden als ze in de toekomst nog eens een flatgebouw ontwerpen.

Tot zover mijn ‘out of the box-denken’ van vandaag. Goed plan toch? Probeer me maar eens te vinden op Kickstarter.

Groeten!

Raas