Gokken op de beurs

Zo nu en dan zie je eens een berichtje in het nieuws over hoeveel mensen volledig ‘pensioenonbewust’ zijn. Welnu, ik behoor ook tot die populatie domoren.  Om de zoveel tijd krijg ik een brief van een pensioenclub en die verdwijnt ongelezen in een map, met de gedachte ‘dat komt later wel’. Mits mijn vliegangst niet vroegtijdig bewaarheid wordt of ik anderszins de pijp aan Maarten geef of het loodje leg, is dat inderdaad het geval. Pasgeleden lag er weer zo’n brief op de mat.

Het was eens een weekje rustig op de zaak dus ik besloot om de hele bende maar eens uit te zoeken. Ik moest inloggen op mijn eigen speciale pensioenwebsite. Ogenschijnlijk zag het er niet slecht uit. Hij was versierd met foto’s van het strand, en met allemaal gelukzalig kijkende mensen, al dan niet ontspannen in een hangmat.

De begeleidende tekst was iets minder geruststellend. Voor zover ik er iets van begreep komt het erop neer dat er op de beurs wordt gegokt met het geld dat ik iedere maand verplicht in mijn pensioenspaarpot stop. De hoogte van mijn pensioentje is daarom niet gegarandeerd. De huidige waarde van mijn beleggingen was na al mijn dienstjaren nou niet bepaald een geruststellend bedrag. Omdat de beurswaarde nogal fluctueert kan er ook niets gezegd worden over hoe ik er nu eigenlijk voorsta. Qua pensioenopbouw zeg maar. Ik heb het idee dat het gokken op de beurs niet zo lekker verloopt.

Mooi is dat. Doe ik eens mijn best om van mijn pensioenonbewustheid verlost te geraken, krijg je dit. De website vermeldde nog wel een indicatief pensioen. Maar hoe hoog dat is en waar ik het kan vinden, stond er niet bij. Dus ik heb ze maar eens gemaild. Ik kreeg een antwoord terug waarbij mijn achternaam verkeerd gespeld was. Ook werd er verwezen naar een UPO, een Uitzichtloos Pensioen Overzicht. Iets wat ik jaarlijks ontvang.

Dit wordt vervolgd. Hoe? Dat weet ik nog niet precies. Wie het weet mag het zeggen. Ik moet op zoek naar een onafhankelijk iemand, die mij kan vertellen hoe de vork in de steel zit. En wat er eventueel gedaan moet worden om grote ellende te voorkomen. Wat ik wel weet is dat ik nog een lange weg te gaan heb, om net zo relaxt en ontspannen te worden als de gelukzalige mensen in hangmatten onder palmbomen waarmee mijn pensioenclub adverteert.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.