Die Klote Crisis

Het enige goeie aan de crisis is dat ik altijd wel iets heb om over te schrijven, maar hij begint er nu wel flink in te hakken zeg. Tering, als ik om me heen kijk dan zie ik alleen nog maar ellende. Links en rechts raken vrienden en bekenden werkeloos. En die klote huizenmarkt is door het woonakkoord alleen nog maar verder in de stront gezakt. Ik ken inmiddels zoveel mensen die met twee huizen zitten, het is echt ongelooflijk. De gouden jaren zijn voorbij.

Voorheen had je zo een nieuwe baan. Mocht het zo zijn dat je je huis moest verkopen, dan ging dat vanzelfsprekend met een dikke winst. Met die vanzelfsprekendheid ben ik opgegroeid. Het was decennia lang heel gewoon om een nieuw huis te kopen terwijl je al een huis bezat, en pas daarna je eerste huis weer te koop te zetten. Zo heb ik ook mijn krabbel gezet voor een nieuwbouwhuis, in 2008. De dag voor dat Lehmann omviel. Gek he, banken kunnen niet falliet gaan. Ze kunnen alleen omvallen, sinds 2008. Of met belastinggeld genationaliseerd worden.

Het was even heel spannend, toen wij dus ook twee huizen hadden en de crisis toesloeg. Maar we zijn er niet ongenadig vanaf gekomen. Na maanden van dubbele lasten hadden we de eer om ons eerste huis met een dikke verliespost van de hand te doen. Maar je hoort me niet klagen hoor. Met ons gaat het prima. Wat zeg ik? Het gaat ons voor de wind. Hard werken, dat wel. Maar er stroomt genoeg geld binnen. Die twintig rooitjes die we op ons oude huis hebben ingelegd ben ik allang vergeten.

Het belangrijkste is dat je inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht zijn. En dat zijn ze. Maar het klote gevoel van die crisis zorgt er wel voor dat ik niet meer zo gerust ben. Ons huidige huis is gekocht in een tijd die achteraf de piek van de woningmarkt blijkt te zijn geweest. Zwaar onder water dus. Geen probleem, want het is voor mij waard wat we er in 2008 voor over hadden. En zolang we het kunnen betalen; prima. Maar wat als dat ineens niet meer kan? Stel je voor dat ik mijn baan kwijt raak, ik vrees dat ik niet snel ergens anders een baan vind met dit salaris. En dan kan ik dus de hypotheek niet meer betalen en moeten we ons huis verkopen en met een dikke vette restschuld achterblijven. Maar goed, dat is een beetje doemdenken en dat mag niet van onze premier. We moeten juist een beetje positief zijn en lekker geld uitgeven. Prima, Ik heb onze huidige hypotheek omgezet van aandelen en aflossingsvrij naar volledig aflossen. Dikke vette maandlasten dus. Zo goed Mark?

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.