Daarom een Chromebook

Mijn notebook was traag geworden. Zo traag als een Mark die de onderste steen bovenhaalt. Als ik hem ‘s ochtends aanzette, ging ik eerst maar eens koffie zetten. Tijdens mijn eerste kop koffie van de dag verscheen dan eindelijk de desktop eens. Maar als ik op het internet-icoontje klikte, veranderde de muisaanwijzer in een zandlopertje. Verder gebeurde er niets. Uit frustratie klikte ik dan nog enkele keren het icoontje aan. Na enkele minuten verschenen er plots een stuk of vijf browservensters tegelijkertijd. Maar internetten, tekstverwerken of andere zaken verliepen niet veel sneller. 

De maat was vol en ik besloot nog dezelfde dag een nieuwe computer te bestellen. Bij het bekijken van notebooks zag ik in de side-bar op de pagina van Bol.com ineens een Chromebook staan.

Grappig, die Chromebooks. Ik had er al eens over gehoord en ik werd benieuwd. Er werd mij vanalles beloofd. Gemak stond voorop. Duizenden gratis apps waren beschikbaar, speciaal voor mij. Vooral de snelheid zou uitstekend zijn en niet afnemen tijdens de levensduur.

Uiteraard werden ze aangeboden in verschillende soorten en maten. Leuk hoor, die cloud, maar ik moest er nog aan wennen dus nam ik de Chromebook met 32 GB schijfruimte.  En 4 GB werkgeheugen in de hoop dat hij niet traag zou zijn tijdens zwaardere bewerkingen. Ook wilde ik dat hij door Bol.com aan mij werd verkocht. Pasgeleden had ik al gezeur met een ‘verkoper via’ Bol.com en ik had geen zin om op herhaling te gaan. Dat bracht me bij een zilvergrijs, zeer mooi vormgegeven en slank  Chromebook van Acer.

Een dag later stond de postbode voor de deur met mijn nieuwe aanwinst. Opstarten voor de eerste keer was makkelijker dan ik dacht. Hij vroeg slechts om mijn wifi-wachtwoord en liet me inloggen met mijn Google account. Daarna was de Chromebook gebruiksklaar.

Met zijn ‘solid state’ harde schijf was hij supersnel en net zo stil als een tablet. Wat een verademing was het om geen zoemende en loeiende laptop meer in de woonkamer te hebben. Ieder lid uit ons gezin heeft zijn eigen account om op het ding in te loggen. Tot nu toe zijn alle zaken die ik op mijn oude Windows computer deed makkelijk te verwezenlijken op de Chromebook. Hij staat inmiddels alweer enkele maanden in onze woonkamer en loopt nog steeds als een zonnetje. Geen crashende applicaties, geen achtergrondprocessen die je computer zo druk bezighouden dat-ie geen tijd meer heeft voor jou en geen geëmmer met virusscanners. Je zet hem aan en hij doet het. Als je ergens op klikt, reageert hij meteen. Heerlijk.

Toegegeven, voor speciale toepassingen zoals Photoshop zul je geen Chromebook gebruiken, maar voor een lekker snel handig laptopje in de woonkamer ben je met een Chromebook prima af.

Een nadeel zou kunnen zijn dat alles wat je doet wordt gezien en bewaard door Google. Maar ach, online privacy is sowieso al een illusie. Iedere muisklik die je doet is beschikbaar voor evaluatie door de NSA, wat voor computer je ook gebruikt.