Columnist in disguise

Ken je de Transformers nog? De gehele basisschoolperiode heb ik transformertje gespeeld. Op het schoolplein. Uiteraard was ik altijd Optimus Prime. Wie niet. Tijdens het spelen schreeuwden we het uit: ‘Transformers, robots in the sky!’ Pas jaren later kwam ik tot de ontdekking dat die leus niet helemaal juist was. Robots in disguise, niet robots in the sky. Maar dat wist niemand. Iedereen riep ‘in the sky’. Zelfs de directeur van mijn basisschool, de grootste taal- en spellingsbeul uit mijn jeugd, heeft ons er nooit op aangesproken. Die dacht dus ook dat het ‘in the sky’ was. Hij vond het vast al heel goed dat we een beetje Engels spraken, op die leeftijd.

Vandaag ben ik ook een beetje een Transformer. Op dit moment hang ik op enkele duizenden meters hoogte boven de Noordzee, of boven het stuk rots dat er uitsteekt, we noemen het Engeland. Met honderden kilometers per uur scheer ik westwaarts en teken een dikke, witte streep uitlaatgas aan de hemel.

Ik zit in een luchtbus, vol accountants, controllers en ander saai businessvolk. Opeengepakt in twee rijtjes van drie. Ze zitten bijna allemaal met hun computer of tablet op schoot. Aan spreadsheets te werken of presentaties voor te bereiden. De enige creatieveling, die zit hier de column te schrijven die jij nu leest. Maar aan de buitenkant zie je dat niet. In mijn business-outfit, verzonken in mijn computerscherm, ga ik volledig op in mijn omgeving. Niemand vermoedt dat hier een columnist aan het werk is. Hard schavend aan zijn volgende meesterwerk. Een columnist in disguise, dus. En ja, ook een columnist in the sky.

Ten minste, nog even. Gelukkig is de bestemming ditmaal niet de andere kant van de wereld. We zijn na het opstijgen vrijwel meteen weer gaan dalen. Om te landen in Dublin. Erg benieuwd, ik ben er nog nooit geweest. Heb daar nog nooit business bedreven. Een stewardess staat met haar ogen mijn computer al dicht te vouwen. Want we gaan bijna landen. Jammer. Ik had het nog even willen hebben over de tweet van Arie Slob. Die wil niet meer naar Oostenrijk op vakantie. Daar viel half Nederland over. Ik geef hem groot gelijk. Arie en ik gaan naar Polen, we hebben al geboekt. Oeps, daar komt ze. Ze kijkt nu echt niet vriendelijk meer. Als je niks meer van me leest, dan heeft ze mijn computer dichtgekl

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.