Over Minecraft, reclame en schelden Enzo

Laatst vernam ik dat er op internet meer geld wordt uitgegeven aan reclame dan op televisie. Ik snap dat helemaal. Al jaren wordt er geroepen dat tv kijken zoals we het kennen verdwijnt. En terecht. Wie heeft er nog zin om tussen de vrachtladingen aan irritante reclames door een programma te kijken? Mijn vrouw en ik hebben Netflix ontdekt. Voor een tientje per maand kijken we lekker zelf wat we willen, wanneer we willen en zonder reclame.

Onze zoontjes doen het net anders. Die kijken wel reclame. Heel veel zelfs, vaak zonder dat ze het doorhebben. Gewone televisie kan ze nauwelijks bekoren. Heel soms kijken ze Het Klokhuis, de BZT show of SpongeBob, maar meestal zetten ze YouTube aan en kijken ze naar het zoveelste avontuur van Enzo Knol.

Enzo Knol werkt als een magneet. Hij is de ultieme Master-of-Minecraft en gaat dagelijks op avontuur met zijn matties in de verste uithoeken van de Minecraft werelden. Vaak kijken de jongens liever naar hoe Enzo aan het Minecraften is, dan dat ze zelf Minecraften.

Soms heeft Enzo een nieuw speeltje. Opzichtig wordt het uit de verpakking gehaald en geheel Enzo-eigen haalt hij er op vrolijke toon een aantal gekke streken mee uit.

Ook neemt hij je mee op vakantie, samen met zijn ‘Deetje’, alwaar ze een hoop idioterie¬†uithalen. Een weekendje Centerparcs, een weekje naar de zon, Enzo doet niet moeilijk, jij mag gewoon mee.

Enzo is een keurige jongeman die wel af en toe eens een scheldwoord laat vallen. Indien hij al gamend iets niet kan bevatten, reageert hij doorgaans met ‘What the fuck?’ Andere krachttermen die hij regelmatig hanteert zijn ‘kut’, ‘tering’ en ‘shit’.

Het gescheld, daarover hebben we thuis afspraken gemaakt. Of ze die woorden nu buiten op straat horen of van Enzo leren, dat doet er niet toe. Maar zelf schelden is niet toegestaan. Zolang die afspraak werkt, mag Enzo onze tv, tablets, telefoons en iPads betreden.

Het mooie van Enzo, en misschien zelfs de drijvende kracht achter zijn succes, is dat hij ondanks alle gesponsorde content, en alle scheldwoorden door, eigenlijk een heel lieve jongen is die respectvol omgaat met zijn maatjes en zijn vriendinnetje. Daarmee is hij een waardevol rolmodel. Dus het gescheld en de ingebouwde reclame nemen we met liefde op de koop toe.