VV Bladella zoekt salestijgers

Net een verbouwing achter de rug. Het is ongelooflijk wat je allemaal meemaakt als je je huis verbouwt. Ik moest op zoek naar bakstenen die bij mijn huis passen. De zoektocht leidde naar een partijtje stenen dat door het leven gaat als ‘bonte herfst’. Fantastisch toch, iemand op deze wereld verzint beroepsmatig namen voor bakstenen.

Tot gisteren had ik nog nooit van VV Bladella gehoord. Het is een amateurvoetbalclubje uit Brabant. U weet wel, de mooiste,¬†immer gemoedelijke en meest bourgondische provincie die ons land rijk is. Een artikeltje over VV Bladella trok mijn aandacht. Niet zozeer omdat het clubje voor wat opschudding had gezorgd, het was de naam die me deed mijmeren. ‘Bladella,’ afkomstig uit Bladel. De naam deed me denken aan een koude frikandel speciaal met ketchup in plaats van curry en een plastic bekertje met lauw bier, halfvol en zonder schuim. Bij het oprichten van de club moest er uiteraard een naam verzonnen worden. Hoewel het een amateurclub betrof, was hier duidelijk een professional aan het werk geweest. Wat zeg ik? Een genie! ‘Bonte herfst’ was er niks bij.

VV Bladella vond het nodig om jongetjes van tien jaar te verplichten om minstens vijfentwintig loten voor de nieuwjaarsloterij te verkopen. Vijfentwintig loten, dat is best veel.

De jongen uit het bericht verkocht er maar tien en moest vijftien euro bijbetalen. Zijn ouders vertikten dat en het jochie werd samen met enkele anderen geroyeerd. Schandalig natuurlijk. Een kind van tien zadel je niet op met een salestarget van vijfentwintig loten.

Gelukkig zijn er de social media. Doorgaans vind je op Twitter alleen maar modder en poep over het zoveelste schandaal rond Trump of de VVD, maar deze keer ging het dus over zaken die er echt toe doen. Het hele internet struikelde over VV Bladella. Zelfs de KNVB, die zich doorgaans liever bezighouden met competitievervalsing door belofte-elftallen, liet van zich horen.

Sjoerd Mossou wist de gemoederen te bedaren. In zijn column in het AD riep hij op om het de club niet teveel aan te rekenen. Een amateurclub wordt doorgaans gerund door amateurs en dat is bij VV Bladella niet anders. Vaak is het runnen van een voetbalclub een ondankbare hondenbaan. Dan kan er wel eens een foutje insluipen.

En zo is het. Daarom geef ik de amateurs van VV Bladella een gratis advies. Verhoog de contributie met 25 euro en je bent van al het gezeik verlost. Lootjes verkopen wordt dan weer leuk, zonder dat jeugdspelertjes het keurslijf van een salestijger in moeten. Loof eens een prijs uit voor het team dat de meeste lootjes verkoopt. De plaatselijke supermarkt wil zo’n competitie vast wel sponsoren. Zul je zien wat je extra inkomsten zijn en hoe blij iedereen is.

Voetbal moet tenslotte een feest blijven.