Chique Leegstand

De crisis grijpt om zich heen. Overal waar ik kom, zie ik hem met die smerige tentakels zijn grip verstevigen. Veel mensen zitten, door wat voor omstandigheden dan ook, met dubbele woonlasten. De media staan dagelijks bol van slecht economisch nieuws. Huizen raak je aan de straatstenen niet meer kwijt. De huizenprijzen kelderen in recordtempo, het consumentenvertrouwen eveneens. Dat is niet zo gek, want de werkeloosheid loopt harder op dan ooit.

Modelwoning

Overal zie je tegenwoordig modelwoningen. Een modelwoning is een gewone woning uit een nieuwbouwproject die ze voltiefen met IKEA troep. Zo heb je alvast een beeld van hoe het er uit kan zien. Vroeger waren er geen modelwoningen. Toen mocht je jezelf inschrijven voor een bouwproject en vond er een loting plaats. Als je werd ingeloot kon je een dansje op tafel doen van geluk omdat je een huis mocht kopen. Alle huizen waren al lang verkocht voordat er ook maar één paal de grond in was geslagen. De eerste modelwoningen waren in feite signalen dat de verkoop niet zo lekker liep. Een modelwoning is tegenwoordig de norm.

De Barones

Mijn stadje heeft midden in de binnenstad een gezellig overdekt winkelcentrum, genaamd De Barones. Een barones is uiteraard een chique dame maar ook zij leidt onder de crisis. Vooral de bovenverdieping. Op het eerste gezicht zou je er zo langs wandelen. Een hele chique winkel. In de etalage liggen prachtige overhemden, van een duur merk. Ze zijn keurig opgevouwen en bijpassende stropdassen zijn er smaakvol aan toegevoegd. Als je er geen acht op slaat, zou je er zo langs wandelen. Als je beter kijkt, zie je dat de ingang dicht is. Er is helemaal geen winkel. Het is een leeg pand waarvan de etalage is afgeplakt met een afbeelding van een chique winkel. Ook hier waart de crisis rond. Het is wel beter om naar te kijken dan een donker leeg pand, met vijf kilo post achter de voordeur. Maar toch, ook dit is gewoon leegstand. Chique leegstand.

BNR

Op BNR Nieuwsradio hoor ik elke dag Kees de Kort. Kees is macro-econoom en heeft een dagelijks praatje op de radio waarin hij elk sprankje hoop vakkundig onderuit schoffelt. Geen leuke boodschap, maar Kees heeft wel gelijk. Kees is recht voor zijn raap. Als ik Kees hoor praten, dan snap ik het tenminste. Dit in tegenstelling tot de politieke draaikonten, die er in korte tijd drie definitieve woonakkoorden voor de komende dertig jaar doorheen jagen. Kees is geen pessimist. Kees is een realist. En daarom heeft Kees helemaal gelijk. Die crisis? Daar zijn we voorlopig nog niet van af.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.