BREAKING: Jupiler League afgeschaft

Wat een ellende allemaal in de Jupiler League. Ben je keihard aan het strijden voor promotie of tegen degradatie, komt er ineens zo’n minkukel van de KNVB aanzetten met het besluit om FC Twente te degraderen.

Er zijn twee sancties voor het type overtreding van licentieregels waaraan FC Twente zich schuldig maakte. Óf 45.250 euro boete, óf intrekking van de licentie. Uiteraard vond ons domme bondje de boete te licht. Maar ze wilden FC Twente ook niet helemaal de nek omdraaien. Daarom namen ze, geheel volgens goed Italiaans gebruik binnen de KNVB, een loopje met de regels. 

Zelf zeggen ze dat ‘de grenzen van het reglement’ hebben opgezocht. Maar als het reglement slechts twee opties biedt, en je verzint dan zomaar een derde, dan zoek je niet de grenzen op. Dan ben je glashard je eigen regels aan het overtreden.

Het gevolg is dat de Jupiler League komend seizoen zit opgescheept met een gedoodverfde kampioen. Dat is namelijk FC Twente. De overige clubs doen mee om de kruimels. Uiteraard is ons domme bondje doof voor deze kritiek. Ze hebben de Jupiler League niet eens betrokken bij dit besluit. Daarmee gaan ze volledig voorbij aan hun eigen beleidsplan, daarin staat namelijk dat ze steven naar ‘sportieve en eerlijke competities op alle niveaus’. Want de KNVB staat voor (*kuch) ‘een eerlijk verloop van de competities op sportief, organisatorisch, juridisch en financieel gebied.’ Ik verzin deze kolder niet. Het staat in hun beleidsplan.

Ons domme bondje is van oudsher opgericht om de competitie te mogen organiseren maar heeft zichzelf volledig gediskwalificeerd als financiële waakhond, rechtvaardig toezichthouder en betrouwbare organisator. Daarom: We schaffen de Jupiler League af. Laat alle Jupiler League clubs hun licentie maar inleveren. Ik snap best dat deze maatregel nogal rigoureus klinkt, maar het moet toch gebeuren. We kunnen namelijk prima zonder de KNVB. We zetten gewoon onze eigen competitie op. De RaasKal.com competitie bijvoorbeeld. Tegen geringe vergoeding wil ik dat met alle plezier op me nemen.

En promotie naar de Eredivisie dan? Goeie vraag. Ik zal namens onze competitie wel eens gaan onderhandelen met de KNVB. Ze moeten immers ook een League hebben om clubs naar te degraderen. En als het ze niet bevalt, dan nemen we de Eredivisie ook over, met uitzondering van hun favoriete clubje. We zijn het zat. Doei, met je KNVB.