Blendle

Alexander Klöpping is mijn favoriete nerd. Als hij iets te melden heeft, ben ik één en al oor. Tegenwoordig Twittert en praat hij nog maar over één ding: Blendle. Dus ik kan er niet omheen. Blendle.

Joepie. Blendle. Maar what the fuck is het eigenlijk? Blendle is een ordinaire betaalmuur voor content. Kranten en tijdschriften hebben al vele vruchteloze pogingen ondernomen om geld voor hun online content te krijgen. Blendle gaat dat veranderen. Die papieren kranten en tijdschriften hebben de handen ineengeslagen onder de noemer Blendle. Het geinige eraan is dat je alleen betaalt voor wat je leest. Als ik bijvoorbeeld een artikel wil lezen bij NRC-next, dan hoef ik niet voor die hele krant te betalen, maar gaat er bijvoorbeeld 20 cent van mijn ‘Blendle-tegoed’ af. Als ik dan weer een uitgebreid opiniestuk uit Elsevier wil consumeren, dan kost me dat weer 50 cent of zo. Zo kan ik via Blendle door mijn favoriete tijdschriften bladeren, en alleen lezen wat me interessant lijkt, totdat mijn tegoed op is. Dat kan dan handmatig of automatisch worden aangevuld. Op zich een prima idee.

Blend is Engels voor mengsel. Logische naam dus, want je consumeert als het ware een mengsel van content van verschillende bladen. En Blendle klinkt als Google, dus hip, gegarandeerd succesvol en onovertroffen.

Prima, zo’n betaalmuur, dacht ik. Ik zal me ook eens aanmelden. Ik schrijf me immers uit de naad elke week. En wat verdien ik ermee? Geen rooie rotcent. Voor je het weet wordt je talent je pas na je dood erkend. Neem nou zo’n van Gogh. Die heeft heel zijn leven in bittere armoede staan kliederen, en nou is zijn werk onbetaalbaar. Daar moet je als kunstenaar toch niet aan denken. Als er al miljoenen verdiend gaan worden aan mijn werk, dan is het wel door mij. Een paar ton is ook al goed. Toch maar eens contact opnemen met Blendle, om te kijken of ik ook niet kan plaatsnemen achter dat hippe betaalmuurtje van ze.

Raas: Hallo, kan ik ook mijn wekelijkse column aanbieden via Blendle?

Blendle: Hallo Raas, Nee, sorry. Op dit moment werken we alleen met kranten en tijdschriften. En met TPO Magazine, een freelancerscollectief. Misschien kun je je daar aanmelden.

Raas: Hallo, kan ik mijn wekelijkse column aanbieden via TPO Magazine (/Blendle)? Dat zou echt keivet zijn. Toch?

TPO Magazine: Nou we doen liever artikelen. We verzuipen een beetje in de columns…

Kansloos werd ik weer met beide benen terug op aarde geslingerd. Heel even had ik de illusie dat mijn droom om riant betaald schrijver te worden zou uitkomen. Dankzij Blendle. Ik zou goed passen tussen het rijtje helden. Nico Dijkshoorn, Simon Carmiggelt, Raas Kal. Niks mis mee. Dat Blendle, dat gaan we scherp in de gaten houden, hier op de redactie van RaasKal.com. En zolang ik nog niet tot de elite achter dat hippe betaalmuurtje behoor, houd ik je keurig op de hoogte van mijn bevindingen.

 

Readers Comments (1)

  1. Leuk! En je hebt al een aanbieding zag ik op de twitters.

Leave a comment

Your email address will not be published.