Over Bitcoin, Ripple en andere cryptovaluta

Een paar maanden geleden was mijn maat en voormalig buurman René op visite. Sinds hij mijn buurman niet meer is zien we elkaar niet meer dagelijks, maar we zijn elkaar niet uit het oog verloren. Zo af en toe zoeken we elkaar nog eens op. Onder het genot van een drankje en hapje verbazen we ons dan over hoe hard de kinderen al gegroeid zijn, en wisselen we de laatste nieuwtjes uit. 

Eén van die nieuwtjes was dat René aan het minen was. Hij had namelijk zijn dak volgegooid met zonnepanelen. Ik wist al wel dat hij daarvan zijn huis warm stookte en zijn auto liet rijden, maar niet dat zijn mining rack op zolder ervan stond te zoemen.

Dat wakkerde een eerdere interesse bij me aan. Een dag later had ik voor duizend euro Bitcoin aangeschaft. Het was begin oktober 2017, Een Bitcoin kostte toen ongeveer drieduizend Euro. Van Bitcoin verwachtte ik toen niet zoveel en ik spendeerde mijn Bitcoin aan zogenaamde altcoins. Zeg maar de broertjes en zusjes van Bitcoin. Die moesten aan enkele voorwaarden voldoen: In de eerste plaats mochten ze niet veel waard zijn, want pas als je er veel koopt kun je een serieuze slag slaan, dacht ik. Ten tweede moest mijn hardware wallet ze ondersteunen. Ik had me goed ingelezen en daarom wist ik dat een wallet in de cloud vroeg of laat ellende zou opleveren. Zeker als de inhoud ineens interessant zou worden voor boefjes.

Ik kocht enkele duizenden Ripple XRP coins voor 0,19 cent per stuk en nog veel meer Doge coins, elk voor een fractie van een cent. Met het opzetten en configureren van mijn wallet was ik ruim twee dagen zoet. Maar het resultaat mocht er zijn: Ik had mijn eigen hardware wallet met daarop mijn eigen altcoins en een restje Bitcoin.

Uiteraard had ik een appje op mijn telefoon geïnstalleerd waarmee ik in één opslag de huidige waarde van mijn portefeuille kon overzien. De waarde van mijn altcoins veranderde niet veel, maar na een week of drie was ineens de Bitcoin overal in het nieuws. De bitcoin schoot als een raket de lucht in. Daarmee was het restje Bitcoin dat ik nog bezat plots meer waard geworden dan het hele bedrag waarmee ik de Bit- en altcoin wereld was ingestapt. Ik besloot deze onverwachte winst te investeren in een additionele altcoin die aan mijn voorwaarden voldeed en schafte tienduizend DigiByte coins aan.

Weer gingen er weken voorbij waarin niet veel gebeurde, tot ik op een avond na een lange dag werken een beetje verveeld op mijn telefoon keek. De Ripple XRP, die al een poosje rond de 25 cent schommelde, stond ineens op 46 cent. In de dagen en weken erna zou deze nog veel hoger klimmen. Ook al mijn andere altcoins volgden. Weliswaar met pieken en dalen, maar mijn portefeuille was een veelvoud waard geworden van de duizend Euro die ik begin oktober investeerde.

Mijn doel?

1.) Plezier hebben. Geloof het of niet maar de wereld van cryptovaluta is een wereld apart en ik vind het interessant om er deel van uit te maken en al dan niet via Twitter of met vrienden en bekenden hun strategieën te bespreken. Dat doel is al bereikt, ik beleef ontzettend veel plezier aan mijn cryptohobby.

2.) Een grote slag. Stel je voor dat ik de enkele duizendjes die ik nu in de plus sta zou cashen, dan zou ik daarvan iets leuks kunnen doen natuurlijk. Een keertje op vakantie met ons gezinnetje bijvoorbeeld. Maar na die vakantie moet er gewoon weer gewerkt worden, en is het geld weer op. Voor zulke dingen spaar ik wel met Euro’s. In de cryptowereld ben je op zoek naar een klapper, vergelijkbaar met het winnen van de loterij. Dat is nog niet gebeurd en of het ooit zal gebeuren is maar zeer de vraag.

Inmiddels heb ik verschillende Bitcoinmaatjes. Mijn vader leest mee en voor hem is ook een hardware wallet besteld. Gordon bij mij uit de straat heb ik aangestoken met het Bitcoinvirus. Bij mij op de zaak moet ik keer op keer ontkrachten dat ik een Bitcoinspecialist ben. Daar hebben ze me al enkele keren uitgenodigd om mijn strategie te delen. Ik zal binnenkort René weer eens bellen.