Against Modern Football

Vandaag vraagt Tim Jansen zich op HP De Tijd af waar mensen achter ‘Against Modern Football’ nou precies op tegen zijn. Ik moet toegeven, Tim heeft gelijk als hij zegt dat hij er werkelijk geen bal van begrijpt. Voor Tim is het allemaal prima met het hedendaagse voetbal. Dus als Tim bij het kijken van Studio Sport een spandoek ziet waarop het hedendaagse voetbal verafschuwd wordt, snapt hij het niet. Het lijkt erop dat Tim eigenlijk alleen maar voetbal kijkt vanuit zijn luie stoel. Dan is er inderdaad niks aan de hand.

Echte supporters steunen hun club door dik en dun. Die zijn dan ook iedere thuiswedstrijd op hun vaste stek te vinden en reizen hun club waar mogelijk achterna om ze naar de overwinning te schreeuwen. Deze groep voetballiefhebbers heeft de laatste decennia een hoop zien veranderen in het hedendaagse voetbal.

Het vrij reizen naar uitwedstrijden is hen ontnomen, alsmede het genieten van een lekker pilsje tijdens de wedstrijd. Als je tegenwoordig met een uitwedstrijd mee wil, moet je met je pasfoto in een database vol met potentiële relschoppers. Vaak word je geconfronteerd met een overmacht aan tot op de tanden toe bewapende ordehandhavers, inclusief honden. Niks om gezellig met je kinderen langs te wandelen. Het vervoer wordt er ook niet bepaald beter op. Mensen worden dicht op elkaar gepropt, moeten uren in de rij staan om zich met achthonderd man door twee poortjes te wringen. Na afloop van een wedstrijd mogen uitsupporters nog anderhalf uur in een leeg stadion wachten. In plaats van een lekker biertje kun je alleen een plastic bekertje slootwater kopen, wat je nog niet zou gebruiken om je schoonmoeder het huis uit te jagen.

Dan is er nog de commercie. Wedstrijden worden verspreid gespeeld om maar zoveel mogelijk te kunnen uitzenden en dus geld binnen te harken. Of het de supporters uitkomt om op de meest idiote tijden te komen opdraven wordt niet gevraagd. Pluche mascottes in de kleuren van de plaatselijke sponsor, stadionspeakers die oorverdovend aanbiedingen door je strot heen duwen, reclames op grote schermen naast het veld, ik noem maar een paar trieste dieptepunten.

En dan te bedenken hoe het vroeger was. Gewoon een lekker pilsje kopen, voor bij de wedstrijd. Heerlijk uit een echt glas en betaald met echt geld. Gewoon met de auto je helden achterna rijden. In de hekken klimmen om samen met die helden een doelpunt te vieren.

Als je alleen voetbal thuis vanaf de bank ziet, heb je geen idee. Maar er is echt een hoop veranderd. Helaas niet ten goede. Supporters zijn gedegradeerd tot consumenten die een voetbalervaring mogen afnemen. Supporters met louter goede bedoelingen hebben massaal te lijden onder het juk van enkele raddraaiers. Was vroeger dan alles beter? Vast niet, maar een kritische visie op de huidige ontwikkelingen kan absoluut geen kwaad. Een beetje gezonde tegengas is hard nodig.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.